Opdageren af elektromagnetisme

H. C. Ørsteds fødehjem

Brogade 15
5900 Rudkøbing

(Der er ikke adgang til bygningen)

H.C. Ørsted og sommerfuglene

Der pågår en disskution om Østed og ordet sommerfugl. Vi fik for rigtig mange år siden oplyst at H.C. Ørsted var opfinder af ordet, det viste sig dog hurtigt ikke var sandt. Men da havde man i kommunen taget det til sig, og brugt sommerfuglen som kommunens nye vartegn, både på husmure og som H.C. Ørstedspris.

Lad os bare slå fast, H.C. har ikke opfundet ordet sommerfugl – og om han har brugt det, må stå hen i det uvisse. Men vi synes stadig godt at vi kan komble sommerfuglen på Ørsted – han har gjort som den.
Foldet sine vinger ud og beriget verden.

sommerfugl_husmur_rudkoebing

H. C. Ørsted

H.C. Ørsted (1777-1851) er et af Rudkøbings mest kendte bysbørn. Han voksede op på Gåsetorvet, som søn af apotekeren i byen. På Gåsetorvet står der i dag en statue af H.C. Ørsted, lavet af H.V. Bissen. 12 år gammel blev H.C. Ørsted elev på sin fars apotek, og da han var 17 år rejste han til København for at studere. I 1806 blev han professor ved Københavns Universitet og i 1820 opdagede han elektromagnetismen.

I Rudkøbing finder du H.C. Ørsted Udstillingen, hvor børn og voksne bl.a. kan lave forsøg lige som H.C. Ørsted gjorde i sin tid. Hvert år i august, omkring H.C. Ørsteds fødselsdag, uddeles legater som gives til prismodtagere, hvis arbejder og forskning kan knyttes til H.C. Ørsteds navn og livsværk.

ord_hc_orsted

Nye danske ord

H. C. Ørsted dannede i sin levetid ca. 2000 nye ord. Nogen af dem var autoritetstro, brugskunst, klangbund, mindretal, sammendrag, tidevand, ilt, brint, vægtfylde, rumfang og afskygning.

dr_lasse_from_og_jeppe_kyhne_knudsen

Elektromagnetisme

Uden elektromagnetime – ingen mobiltelefoner. Se hvordan H.C. Ørsteds opdagelse ændrede verden. Filmklip og artikel af Lasse From og Jeppe Kyhne Knudsen.

hc_orsted_fodehjem_rudkobing_gl_apotek

Den Store Danske

Læs mere om H.C. Ørsted. Hans liv, rejser, opdagelser og venskabet med Adam Oehenschläger. 14. august 1777 – 9. marts 1851.

© Destination Langeland