smedegade_rudkobing

Rudkøbing – H.C. Ørsteds by

Rudkøbing, som er Langelands største by, er en hyggelig gammel handelsby med flotte gamle købmandsgårde, små byhuse og krogede veje med brosten og samtidig det sted, hvor man kan gøre en god handel og få den gode gammeldags service. Byen har flere små spisesteder, og sammen med byens museer, gallerier og kunsthåndværkere inviterer de til, at man kigger indenfor.

Havnen er også et af de steder, der er værd at besøge, længst mod nord ligger lystbådehavnen og mod syd færgehavnen. Syd for færgehavnen ligger den gamle nyrenoverede badeanstalt, som opfordrer til en dukkert og lidt længere sydpå, finder man stranden og det grønne område Vejlen, som hvert år lægger plads til Langelandsfestivalen.

Historien om vikinger på Langeland

Besøg langeland Museum

H.C. Ørsted (1777-1851) er et af Rudkøbings mest kendte bysbørn. Han voksede op på Gåsetorvet, som søn af apotekeren i byen. På Gåsetorvet står der i dag en statue af H.C. Ørsted, lavet af H.V. Bissen.

ramsherred_rudkobing

Ramsherred

Ramsherred er en af de eneste bevarede middelalderlige småkårsgader i Danmark. Her er ser man små, forskellige og skævt sammenbyggede huse.

Rams er et gammelt ord for affald/skrald, det var her byens småfolk, daglejere og fiskere boede. Byen var oprindelig den sidste gade inden stranden. Stranden var det sted, hvor byens affald blev hældt ud.

De røde varder

Varderne er tænk som vejvisning fra lystbådehavnen til byen og den første varde finder du på molen ved Sejlklubben og havnekontoret.

Følger du alle varderne kommer du en tur gennem byen og tilbage til lystbådehavnen igen. Der er 27 varder i alt.

varde_rudkobing

Kig op i Østergade

Østergade er byens indkøbsgade hvor de fleste butikker ligger. Når du går en tur i gade, kan det betale sig at løfte blikket fra de mange gode tilbud og kigge op. De fine gamle huse facader er flotte og meget meget forskellige. 

 

oestergade_rudkobing
24-timers-ur_rudkobing

24 timers ur på Rudkøbing gamle banegård
– Vistnok det eneste af sin slags i Danmark

I 1927 besluttede jernbanerne i det nordlige europa at overgå til moderne timebetegnelser som 13 – 14 – 15 osv. Inden havde man sagt 1 – 2 – 3 eftermiddag. Langelands banens bestyrelse ønskede at være med på den nye trend og bestile et ur hos den lokale urmager Gorm Wilhjelm. Uret er opsat i 1928.

Urskriven er inddelt i 24 felter og minutviseren foretager som normalt en hel runde hver time, mens timeviseren går hele vejen rundt én gang i døgnet.  Minuttallene er anbragt som på en normal urskive. 

På billedet er klokken 15.57.

© Destination Langeland